hild
mod_vvisit_counterMa3
mod_vvisit_counterTegnap157
mod_vvisit_counterEzen a héten3
mod_vvisit_counterEbben a hónapban6272
mod_vvisit_counterÖsszesen543452

Olvasószolgálat

56/523-002

hild.olvszolg@gmail.com

Gyermekkönyvtár

56/523-007

hild.gyermekkonyvtar @gmail.com

Szolnoki kistérségben megalakult Közkincs kerekasztal továbbépítése,

„Szolnoki kistérségben megalakult Közkincs kerekasztal továbbépítése,

a közösen megkezdett szakmai együttműködés folytatása”

 

 

A 2008-ban megalakult Közkincs-Kerekasztal a Szolnoki kistérségben 2009/2010-es évben tovább folytatta munkáját és két új taggal bővült. A meglévő

- Besenyszög

- Kőtelek

- Nagykörű

- Rákóczifalva

- Szajol

- Szolnok

- Újszász

- Zagyvarékas települések művelődési házai mellé csatlakozott Szolnokról a Szandaszőlősi Általános Iskola, Művelődési Ház és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, valamint Szolnokról a Magyar Gulyás Gasztro –Turisztikai Egyesület.

 

A művelődési házak szakemberei negyedévente találkoztak közös szakmai programok egyeztetése érdekében. A kistérségi összefogást nagyon jól példázza, hogy két Európai Uniós pályázatban is a Közkincs-Kerekasztalban kialakított szakmai kapcsolatra alapozva dolgozunk együtt. A legtöbb vidéki kis településen a művelődési ház igazgató egyben a könyvtár vezetője is. A könyvtári területen TIOP-os és TÁMOP-os pályázatban összehangolt szakmai munka folyik a kistérségben, az itt elnyert pályázati támogatások mindenképpen a település kulturális értékeit növelik, szolgáltatásait bővítik, nagyobb lehetőség nyílik meg a településen élők számára.

 

Tovább folytatjuk a kistérség „kincseinek” feltérképezését. Talán a legteljesebb mértékben Szolnokon térképeztük fel a civil szervezeteket, amatőr művészeti csoportokat, elérhetőségüket, egyfajta adatbázist építettünk, amelyet a kerekasztalhoz tartozó intézmények adataival is folyamatosan frissítünk. (lásd a Közkincs-Kerekasztal honlapja)

 

1) TIOP 1.2.3-08/1-2008-0087 Tudásdepo-Expressz „Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra fejlesztése a Szolnoki kistérségben” című pályázatban résztvevő intézmények:

- Hild Viktor Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény – Szolnok

- Wesniczky Antal Művelődési Ház és Könyvtár – Besenyszög

- Községi Könyvtár és Művelődési Ház – Kőtelek

- Városi Művelődési Központ és Könyvtár – Martfű

- Művelődési, Sport, Szabadidő Központ és Könyvtár – Rákóczifalva

- Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár – Zagyvarékas

- Községi Könyvtár – Vezseny

A pályázat 2009. november 1-től 2010. október 31-ig tart.

E pályázat keretében számítógépes eszközparkot és internet elérést nyertek a települések. Ez a pályázati összefogás nem jöhetett volna a Közkincs-Kerekasztalban megszerzett személyes, szakmai együttműködés nélkül.

 

2) TÁMOP 3.2.4-08/1-2009-0065 „Olvasással a jövőért a Szolnoki kistérség könyvtáraiban” című pályázat alapvetően kulturális programok, rendezvények, vetélkedők, táborok lebonyolítására nyújt támogatást a pályázatban konzorciumi formában együttműködő intézményeknek. Ebben a pályázatban is a TIOP-os pályázatban együttműködő intézmények dolgoznak együtt. Vezseny helyett Nagykörű Községi Könyvtár és Művelődési Ház kapcsolódott be.

A pályázat 2010. június 1-től 2011. december 31-ig tart.

A két pályázat során sokat találkozunk egymással közművelődési szakemberek, segítjük egymás munkáját.

 

Továbbra is rendszeresen részt veszünk amatőr művészeti csoportjainkkal egymás falunapjain, kiemelkedő nagy szabadtéri rendezvényein. (településektől begyűjtött rendezvénylista mellékelve)

 

Felvettük a kapcsolatot a Jászsági Kistérségi Társulással, ahol a közművelődési szakember a szolnoki Közkincs-Kerekasztal mintájára szeretné létrehozni, megszervezni a Jászsági Közkincs-Kerekasztalt. Eddig a megyében egyetlen Közkincs-Kerekasztalként működtünk, igazán örülünk, hogy más kistérségben is lehetőséget látnak ebben az együttműködési formában.

 

A Közkincs-Kerekasztal honlapját rendszeresen frissítjük, ahol az intézmények beszámolnak a település kulturális életéről. Elérhetősége: www.hildvk.hu nyitóoldaláról közvetlenül elérhető „Közkincs kerekasztal” linkkel. A honlapot a Hild Viktor Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény munkatársai tartják karban, de adatokat minden településről kérünk és kapunk

.

A Magyar Gulyás Gasztro Turisztikai Egyesület is csatlakozott a Közkincs-Kerekasztalhoz és két programja lebonyolításához is kérte a segítségünket.

 

- Szolnokon a 3 napos Gulyás fesztivál nyitórendezvényén a Damjanich János Múzeum udvarban a Közkincs-Kerekasztalhoz tartozó művelődési házak művészeti csoportjai léptek fel, illetve tartottak kézműves bemutatókat. Igazán nagy sikere volt az újszászi Művelődési Ház népművészeti szakkörének és a Hild Viktor Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény Szolnoki csipke körének.  (plakát mellékelve)

 

- „Kihaló mesterségek –aktív hagyományőrzés a Szolnoki kistérségben Ahogy a fiatok látják: paraszti és polgári kézműves hagyományok ápolása, megőrzése a családok mindennapjaiban” című rajzpályázatot közösen hirdettük meg a kistérség általános iskolásai számára. A beérkezett rajzokat közösen zsűriztük és díjaztuk. A beérkezett rajzokból Szolnokon az Aba-Novák Kulturális Központban rendezett Utazás Turisztikai kiállítás keretében rendeztünk tárlatot. A megnyitón ünnepi köszöntőt mondott és díjakat adott át a Hild Viktor Városi Könyvtár és Közművelődési  Intézmény igazgatója. (felhívás és meghívó mellékelve)

 

2010. május 5-én tartott Közkincs-Kerekasztal soros ülésén az Aba-Novák Kulturális Központ munkatársa Fróna Katalin tartott tájékoztatót az épülő Agora koncepcióról, amelyben szerepet szánnak a kistérségi kulturális együttműködésnek, ilyenképpen a Közkincs-Kerekasztalnak is.

 

2010. május 7-én tartottuk a települések általános iskolás tanulói számára az előző évben nagy sikerrel megrendezett településtörténeti vetélkedőt Szolnokon. A vetélkedőhöz egy településeket bemutató kiállítás is csatlakozott. Minden település adott képeket, prospektusokat, a településre jellemző kiadványokat. A kiállítási anyagokat Szolnokra szállítottuk, paravánokon, tárlókon mutattuk be, jó háttéranyagot szolgáltatva ezzel a településtörténeti vetélkedőhöz.

A vetélkedő anyagát a közművelődési intézmények szakemberei állították össze, a szóbeli vetélkedő zsűrijéhez külső szakembert hívtunk. (fotó mellékelve)

A gyerekek most is értékes jutalmakat kaptak, amelyben segítséget nyújtottak a települések polgármesterei is.

 

A Közkincs-Kerekasztal filozófiája egyre jobban ismertté válik a Szolnoki kistérségben, ha lassan is, de egyre többen gondolják úgy, hogy csatlakozni szeretnének hozzánk. A szakmai együttműködést továbbra is szeretnénk fenntartani, úgy ítéljük meg, hogy a települések lakói profitálnak legtöbbet ebből az összefogásból.

 

A kapott támogatást ezúton is köszönjük, hiszen a pályázat kiírása, a kapott támogatás indította el az azóta már jól működő együttműködést a közművelődési intézmények és szakemberek között a Szolnoki kistérségben. 

 

Szolnok, 2010. június 10.

 

 

                                                                                                      Lászlóné Nagy Ilona

                                                                                                                igazgató

                                                                                                      Közkincs-Kerekasztal

                                                                                                                 elnöke

 

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Jelenleg 42 vendég olvas minket

Titkárság

56/510116

titkarsag@vfmk.hu

Kölcsönzés

56/523-004