Könyvtárfejlesztés a Szolnoki kistérségben

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) támogatási rendszeréhez benyújtott „Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra fejlesztése a Szolnoki kistérségben” című TIOP 1.2.3-08/1-2008-0087 jelű pályázaton 44.006.400,- Ft összegű támogatást nyert Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata. A nyertes pályázatot az Önkormányzat a kistérség 6 településével konzorciumi formában nyújtották be.

Az elnyert vissza nem térítendő támogatás:

- Szolnok 25.007.360,- Ft

- Besenyszög 2.255.280,- Ft

- Martfű 4.490.040,- Ft

- Kőtelek 1.821.240,- Ft

- Rákóczifalva 3.842.640,- Ft

- Vezseny 2.255.280,- Ft

- Zagyvarékas 4.334.560,- Ft

Összesen: 44.006.400,- Ft

 

 

A kapott támogatást minden település közvetlenül kapja, és saját maga használja fel.

Az Európai Unió támogatása és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló projekt indításaként 2010. január 19-én nagysikerű nyitókonferenciát tartottak a Hild Viktor Városi Könyvtár és Közművelődési Intézményben.

A konferenciát megnyitotta és a kistérségi összefogást értékelte Szalay Ferenc Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere. Hangsúlyozta, hogy Szolnok város feladatot vállal a kistérség fejlesztésében, a kistérségnek nyújtott szolgáltatásokban, ezért is vállalta, hogy főpályázóként összefogja a könyvtári projektet.

Dr. Skaliczki Judit az OKM – főosztályvezető helyettese „Könyvtár a társadalom fókuszában” címmel tartott összefoglaló előadását.

A projektben tervezett célokat, feladatokat, a konkrét elképzeléseket Lászlóné Nagy Ilona projektmenedzser.

A konferencián részt vettek a konzorciumban résztvevő települések önkormányzatának képviselői, Hatvani Lajos Vezseny község polgármestere, a település jegyzője, Balláné Berecz Enikő, Tóth Ildikó Kötelek község jegyzője és az együttműködő önkormányzatok munkatársai. Meghívottként jelen voltak a projekt megvalósításában résztvevő; Besenyszög, Kőtelek, Martfű, Rákóczifalva, Vezseny, Zagyvarékas könyvtárosai és civil szervezetek. Az esemény fontosságát mutatja, hogy Szolnokról több társintézmény is képviseltette magát.

A konferencia kísérő programjaként a konzorciumban résztvevő településeket, az ott folyó kulturális életet kiállításon mutatták be a szervezők.

Ezek a fejlesztések a települések könyvtáraiban a könyvtári szolgáltatások új minőségét fogják létrehozni a komoly számítógéppark vásárlásával, internetes hozzáférések biztosításával és az országos könyvtári rendszer szolgáltatásainak közvetítésével.